XXXV. Sipos Márton Nemzetközi Úszóverseny

2014. november 8-9-én immár 35. alkalommal rendezi meg a Szekszárdi Vízmű SE a Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával, a Tolna megyei Úszó Szövetséggel és a Szekszárdi Sportközpont NKft.-vel karöltve a Sipos Márton nemzetközi úszó emlékversenyt.

Az 1980 óta minden évben megrendezett úszóversenyen az évek során a sok-sok úszópalánta között komoly eredményeket elérő úszók és edzők, köztük olimpiai bajnokok is megtisztelték a versenyt. Nagy élményt jelentett a kezdetek kezdetén Wladár Sándor, Darnyi Tamás, Rózsa Norbert, Széchy Tamás a 90-es években Egerszegi Krisztina jelenléte. A verseny csúcsát az 1982-es év jelentette amikor 328 versenyző küzdött a helyezésekért. Igaz akkor még három napos volt a verseny. A legkevesebben 1990-ben a taxisblokád idején 73-an tudtak eljönni a versenyre, illetve csak a két külföldi csapatot engedték be a városba. Azóta minden évben általában 15-18 csapat 180-220 versenyzője látogatja a mindig nagyon jó hangulatú, kiválóan díjazott versenyt.

Az idei évben már jelezte részvételét a külföldiek közül a Becse, Trnava, Ada, Zombor, Zenta csapata. Sajnos az idén a versennyel egy időben lesz a Magyar Rövidpályás Bajnokság, ezért a felnőtt mezőny ott fog versenyezni. De ennek ellenére a hagyományosan résztvevő klubok részvételére számítanak a rendezők. A verseny kiemelkedő versenyszáma a Sipos Márton emlékére kiírt 100 méteres férfi mellúszás, melynek védője a Pécsi Sportközpont Nonprofit Kft. versenyzője Kolmer Zsolt. Az első napon a 200 m női gyorsúszás versenyszámában Monostori Pálra a Szekszárdi Vízmű SE 2003-ban tragikusan elhunyt vezetőedzőjére emlékezünk.

Kiírás (39,5 KB)

Versenycsúcsok (31,5 KB)
 
 

sipos-martonSIPOS MÁRTON
(Szekszárd, 1900. jan. 19. – Budakeszi, 1926. dec. 11.)
versenyúszó, gazdatiszt

Korán árvaságra jutott. Öröksége eladásából kapott pénzen végezte el tanulmányait Keszthelyen, a Gazdasági Akadémián. Keszthelyen kezdett el sportolni, s hamarosan kiderült róla, hogy őstehetség. 1921-ben az első ízben kiírt 100 méteres országos mellúszó bajnokságot megnyerte a válogatott versenyzők előtt. A következő évben, 1922. szeptember 24-én 1 perc 16,2 másodperccel új világrekordot állított fel a 100 méteres mellúszásban. Ebben az időszakban Ő volt a magyar úszósport világviszonylatban egyetlen kiváló versenyzője. Miután elvégezte a keszthelyi Mezőgazdasági Akadémiát, Budapestre költözött, s a MAFC versenyzője lett. 1922-ben és 1923-ban a MAFC tagjaként sportolt, majd a Magyar Testgyakorlók Körének (MTK) tagja lett. Később munkája miatt rövid ideig Egerben, majd Újszászon dolgozott. Kijutott az 1924-es párizsi olimpiára, ahol nem rendeztek 100 méteres mellúszó számot. Így kénytelen volt a 200 méteres olimpiai távon indulni, ahol nem tudott döntőbe kerülni. Hazatérése után még egy ideig versenyzett, de rövidesen súlyos betegséget kapott, s csonttuberkolózissal a budakeszi szanatóriumba került. Itt halt meg 1926 decemberében pár héttel 27. születésnapja előtt.

 

monostori-palMONOSTORI PÁL (1945-2003)

Monostori Pál, az 1979-es egyesületi megalakulás óta úszóedzőként tevékenykedett az úszóklubnál. Az akkor még Szekszárdi Dózsa úszószakosztályában az ötéves gyermekektől a felnőtt korosztályig több száz sportolóval kedveltette meg az úszás tudományát. 1985-től az átalakult, immár Szekszárdi Vízmű SE vezetőedzője lett, de e mellett edzőként is folytatta munkáját. Több országos szintű úszó került ki a kezei közül. Éveken át a Tolna Megyei Úszó Szövetség vezetőjeként szervezte, alakította a megye úszósportjának életét. 2003-ban a szíve miatt betegállományba vonult , de ha tehette így is bejárt az úszói közé. Tragikus hirtelenséggel 2003. március 4-én, 58 évesen hunyt el. A Sipos Márton Nemzetközi Úszóversenyen a 200 m-es női gyorsúszással emlékezünk rá.